Понтонните кубове и елементи са изградени от високоустойчиво PE с висока плътност с  UV защита. Това е сравнително нова технология създадена така, че да има широк спектър на приложение. Произвеждат се и се транспортират на отделни елементи. Сглобяването им в конструкция става бързо и доста здраво, стига да се извършва от специализирана бригада. С тях могат да се изграждат конструкции за кейове на лодки и яхти, басейни във водни пространства, садкови ферми, пътеки и мостове, основи на къщи на вода, както и много други приложения. Уникалността на понтонните сглобяеми конструкции, освен многофункционалното им приложение, е че те се изграждат бързо, лесно, стабилно, красиво на достъпна цена. Достатъчно е да се имат впредвид няколко неща. Товароносимостта им гарантирано е около 350 кг/кв.м. Ако проекта изисква дървено покритие върху понтоните, първо трябва да се направи метална рамкова конструкция, която се закрепва към понтонните кубове и върху нея се поставят дървените елементи – греди или дъски. Понтонните съоръжения се закрепват по няколко начина: чрез метална конструкция или пилони – това позволява на понтоните да се движат нагоре, надолу при покачване нивото на водата, вързвани с въже (проволка) за брега, или закотвени във водата.

Важно е, че понтонните кубове са с противохлъзгащо покритие, с UV защита, не се влияят от солена или сладка вода, не прегарят и са отгоре и не замърсяват природата.

I – Изграждане на кей за яхти и лодки.

Самото изграждане ще Ви отнеме само няколко дни. За да се изготви оферта е необходимо да се представи идейна скица как искате да изглежда конструкцията  – размери и форма, за да бъдат предвидени всички необходими елементи парапет (леер), котви или захващане към брега или към пилони. Също трябва да се знае и колко лодки се предвиждат да спират  – за да се предвидят кнехтовете. Имайте впредвид, че преобладаващ цвят е синият, но може да се добавят и жълти или оранжеви и други цветове понтони според Вашите виждания.

II – Къща на вода

След като се снабдите с разрешително за поставяне, е нужно да помислите как искате да достигнете до къщата – с лодка или по мостче, след това да скицирате идеята, за да Ви бъде изготвена пълна и коректна оферта.

 

 

III – Друго интересно приложение на понтоните е изграждане на басейни във водни пространства, садкови ферми, рибарници, пътеки и мостове. Конструкциите могат да бъдат ограждани със специални парапети (леери), каквито има в окомплектовката им, с цел безопасна експлоатация. В случаите, когато се изгражда мост, по който ще минават коли, препоръчително е понтоните да се покрият с обединяваща дървена конструкция в метална рамка.

 

Категории: Понтони